søndag den 18. januar 2009

økonomimappe og private papirer

Så blev det tid til at rydde op i vores private papirer.

Det sad allerede i flere forskellige ringbind, men det var slet ikke i orden. Vi har taget et stort ringbind med 12 inddelinger og delt hvert faneblad op i disse kategorier:

Kontoudskrifter/kontoudtog
Her skal du placere dine kontoudtog både fra bank og eventuelle kreditkort. Har du netbank kan du også se dem på din computer og hvis du er så smart at du har tilmeldt dig e-boks så kan du også se dem der og endda flere år tilbage. Vi bruger Eboks så de kontoudtog vi har er ret gamle og bliver smidt ud når året er omme.

Bil
Registreringsattest, rødt og grønt kort, købskvittering, dokumentation på eftersyn.

Bolig
Skøde hvis du har ejerbolig, hus eller fritidshus. Papirer fra ejerforening, grundejerforening eller boligforening. Realkreditpapirer og pantebrev.

Budget
Lige meget hvor kedeligt du synes det er skal du altid lave et budget. Det kan være en øjenåbner og kan afsløre hvis du bruger for mange penge og/eller om der er behov for at spare mere op.
På et tidspunkt vil jeg vise hvordan du laver et budget.

Dokumenter/kontrakter
Leasing- og lejekontrakter, lånedokumenter.

Forsikring
Seneste opdaterede policer på de forsikringer du pt. har. Husk også at gemme forsikringsbetingelser og eventuelle breve vedrørende dækningsændringer mv.
På et senere tidspunkt vil jeg vise hvordan du bedst muligt søger nye tilbud på dine forsikringer.

Garantibeviser/kvitteringer
Husk altid at gemme garantibeviser og kvitteringer på større forbrugsgoder. Og hvis du er rigtig smart så læg en seddel i din ticker file eller brug et andet system til at huske at tjekke om du kan gøre brug af garantien inden den udløber.

Netbank
Hvis ikke du har netbank allerede så se at få det øjeblikkeligt. Det er tidsbesparende, som oftest billigere og du har et godt overblik over din økonomi og hvad der står på din kontier.

Investering/opsparing/Pension
Her har du pensionspapirer. Både private pensioner samt diverse offentlige som f.eks. atp, sp og feriekonto.

Løn
Lønsedler, ansættelseskontrakt og andre papirer fra arbejdet. Lønsedler skal du gemme i 2 år.

PBS-oversigter
Du skal selvfølgelig tilmelde alle dine faste udgifter til Betalingsservice og placere oversigterne under denne fane.

Skat
Årsopgørelser, forskudsopgørelse og andre papirer fra skat.

Det tog en hel aften efter børnene var lagt i seng, men nu fylder vores papirer kun en mappe istedet for at være spredt rundt omkring på vores hjemmekontor og vi kan finde tingene på meget kort tid. Det er en rigtig dejlig fornemmelse.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar