fredag den 19. december 2008

Proaktiv - Reaktiv - Inaktiv

Jeg har tænkt mig at bruge disse udtryk meget på denne blog, så derfor vil jeg lige komme med en definition på de tre begreber.

Proaktiv
Et begreb, der udtrykker en persons eller organisationens ageren. At være proaktiv er udtryk for, at en person eller organisation selv tager et initiativ.

Reaktiv

I modsætning til proaktiv er reaktiv et udtryk for at en person eller organisation udelukkende reagerer, hvis udefra kommende omstændigheder nødvendiggør dette.

Inaktiv

Siger sig selv, man gør intet heller ikke hvis udefra kommende omstændigheder nødvendiggør dette.

Det siger sig selv at det at være proaktiv, at tage initiativ lyder som det mest optimale i alle situationer. Dette er dog ikke tilfældet. Tag for eksempel det at betale regninger. Hvis du skulle betale regninger på en proaktiv måde skulle du ringe til det firma du ved du skal betale INDEN du fik girokortet/fakturaen og spørge om beløb og hvordan du kunne indbetale pengene.

Det ville kræve ekstra arbejde både for dem der havde penge til gode hos dig, men også for dig. Det er nu en gang nemmere at betale en regning når man får opkrævningen. Altså kan et Reaktivt handlemønster være det bedste i visse situationer.

Vælger du derimod ikke at betale regningen og bare smide den over i bunken kommer der i de fleste tilfælde en rykker og tit og ofte med et rykkergebyr lagt ovenpå. Altså din inaktivitet bliver straffet.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar